Eίμαστε οι μαθητές του Ε2 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας και όπως η σαΐτα τρυπώνουμε παντού και μαθαίνουμε πολλά.....

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Κωνσταντίνος Κανάρης

Στην επανάσταση του 1821 πολλοί Έλληνες έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας , ο Μιαούλης , ο Καραϊσκάκης και πολλοί ακόμη όμως κατά την γνώμη μου ο σπουδαιότερος και ο γενναιότερος ήταν ο Κωνσταντίνος Κανάρης.
  Ο Κωνσταντίνος Κανάρης γεννήθηκε στα Ψαρά το 1793 πατέρας του ο Δημογέροντας Μιχαήλ Κανάρης και μητέρα του η Μάρως. Από πολύ μικρός βοηθούσε σε συγγενικά του πλοία και στην ηλικία των 20 ετών έγινε καπετάνιος στο καράβι του θείου του που είχε πεθάνει.
 Ο Κανάρης έδωσε πολλές σημαντικές μάχες και ήταν ένας από τους καλύτερους μπουρλοτιέρηδες
. Τον Ιούνιο του 1822 ανατίναξε με το πυρπολικό του στο λιμάνι της κατεστραμμένη Χίου τη ναυαρχία του τουρκικού στόλου, στην οποία βρήκαν το θάνατό τους 2000 Οθωμανοί ναύτες που γιόρταζαν το Μπαϊράμι την μεγαλύτερη γιορτή των Μουσουλμάνων. Τον Οκτώβριο τον ίδιο χρόνο ο Κανάρης πυρπόλησε στην Τένεδο κάνοντας πάλι μεγάλη ζημία στους Τούρκους και υπήρξαν πολλές ακόμη μάχες. Τον Αύγουστο του 1825 είχε την ιδέα να πυρπολήσουν στην Αλεξάνδρεια. Δυστυχώς όμως από ένα λάθος ανάβοντας πρόωρα φωτιά και εκεί αιχμαλωτίστηκε.
 Μετά την απελευθέρωση, ο Κανάρης διορίστηκε αρχηγός του στόλου των πυρπολικών. Αργότερα έγινε ναύαρχος, φτάνοντας μέχρι το αξίωμα του πρωθυπουργού. Το ελληνικό κράτος για να τον τιμήσει έδωσε το όνομά του σε 3 πολεμικά σκάφη. 

Δημοκράτης (-_-)                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου