Eίμαστε οι μαθητές του Ε2 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας και όπως η σαΐτα τρυπώνουμε παντού και μαθαίνουμε πολλά.....

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

28η Οκτωβρίου 1940

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 η Ιταλική κυβέρνηση απέστειλε τελεσίγραφο μέσω του Ιταλού πρέσβη στην Αθήνα στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά.
Με το τελεσίγραφο αυτό απέτησε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από τα Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδας που θα τον βοηθούσαν στην μετέπειτα προώθηση του στην Αφρική .
Μετά την ανάγνωση του τελεσιγράφου από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά τους απάντησε με ένα ΟΧΙ εκδηλώνοντας την άρνηση του στα Ιταλικά αιτήματα ξεκινώντας έτσι ο πόλεμος.
Το λεγόμενο ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑ το οποίο ακολούθησαν και οι μεγάλες νίκες του Ελληνικού Στρατού κατά των Ιταλών καθιερώθηκε να γιορτάζετε κάθε χρόνο στης 28 Οκτωβρίου.
Για πρώτη φορά η επέτειος γιορτάστηκε στης 28 Οκτωβρίου 1944  με παρέλαση ενώπιος του πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου.
Η εκκλησία της Ελλάδας αποφάσισε το 1952 η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1 Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στα βουνά της Αλβανίας.  






Παναγιώτης

1 σχόλιο: