Eίμαστε οι μαθητές του Ε2 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας και όπως η σαΐτα τρυπώνουμε παντού και μαθαίνουμε πολλά.....

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

παραδοσιακες γεμιστες πιπεργιες

Όταν η γιαγιά μου έφτιαχνε γεμιστά εκείνη την εποχή, το είχε από πριν αποφασίσει ότι άλλες δουλειές εκείνο το πρωινό δεν θα προλάβαινε να κάνει. Βλέπετε είχε και πολυμελή και καλόφαγη οικογένεια και φούρνος μέσα στο σπίτι δεν υπήρχε. Έπρεπε να ψηθούν στο φούρνο της γειτονιάς. Εξάλλου, δεν πετούσε απλά σ’ ένα ταψί 5 ντομάτες και πέντε πιπεριές. Άδειαζε με υπομονή κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πατάτες (ναι,στην Κρήτη γεμίζουμε και τις πατάτες), μαζί με τις ντομάτες και φρόντιζε να έχει και παρά δίπλα μερικά αμπελόφυλλα και αφούς.




Αποτέλεσμα εικόνας για γεμιστες πιπεριεσ με αμπελοφυλλα














Δεν ήταν όλες ολοστρόγγυλες και ισομεγέθεις λες και τις  έχεις βγάλει από καλούπι. Αλλά ήταν ντομάτες με όλη τη σημασία της … γεύσης!  Διαλέγαμε λοιπόν μέτριες και στρογγυλές  ντομάτες, περίπου ίδιου μεγέθους. Απ’ ότι θυμάμαι πιπεριές δεν γεμίζαμε τότε.Ήταν βλέπετε μικρές και λεπτές οι ντόπιες και δεν ήταν σαρκώδεις όπως τις νέες ποικιλίες.



Υλικά:
5 ντομάτες
2 πιπεριές
3 μελιτζάνες
2 πατάτες
2 κολοκυθάκια
Για τη γέμιση:
Η σάρκα από τα παραπάνω λαχανικά (εκτός βέβαια από τις πιπεριές)
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (κατά προτίμηση νέας εσοδείας)
1 μάτσο μαϊντανό (να πάρουμε μια κούπα τουλάχιστον ψιλοκομμένο)
3 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο ή και παραπάνω αν μας αρέσει
1-1,5 κούπα ελαιόλαδο ( 3/4 κούπας για τη γέμιση και ¾ για το ταψί)
1 κούπα ρύζι για γεμιστά (νυχάκι για πιο σπυρωτό ή καρολίνα για πιο χυλωτό ή ανάμεικτο)
1 κοφτή κουταλιά αλάτι

1 κουταλάκι πιπέρι
Προαιρετικά, άνηθο ψιλοκομμένο.


ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου